Kryokonzervace krvetvorných buněk nepříbuzných dárců z Českého národního registru dárců kostní dřeně v souvislosti s pandemií COVID-19: dochází ke zbytečným odběrům?

Autoři

  • Kateřina Steinerová Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň a Český Národní Registr Dárců Dřeně
  • Pavel Jindra Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň a Český Národní Registr Dárců Dřeně
  • Lucie Houdová NTIS – Nové technologie pro informační společnost, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni

Klíčová slova:

kryokonzervace, dárce, registr

Abstrakt

Jednou z reakcí na pandemii COVID-19 byl celosvětový nárůst počtu kryokonzervací krvetvorných buněk odebraných nepříbuzným dárcům z registrů, především z důvodu horší dostupnosti dárců a problémům s transportem produktů. Ačkoli je kryokonzervace logisticky výhodná, nelze opominout vyšší riziko nevyužití již odebraného štěpu především z důvodu komplikace na straně příjemce. Cílem  práce bylo retrospektivně zhodnotit podíl kryokonzervací dárců z Českého národního registru dárců kostní dřeně (ČNRDD) v období před pandemií COVID19, během a po pandemii COVID-19 a analyzovat nepodané štěpy krvetvorných buněk včetně důvodů jejich nepodání. Primárním cílem bylo zjistit, jak se změnil podíl kryokonzervovaných štěpů odebraných v daných obdobích pro transplantační centra (TC) v ČR a v zahraničí. Z celkového počtu 374 štěpů odebraných v období 2018-2023 bylo kryokonzervováno 72 (19%). V období před pandemií (2018-2/2020) bylo odebráno 152 štěpů, z toho byly provedeny pouze 2 kryokonzervace (1,3%), 1 pro TC v ČR a 1 pro zahraniční TC. V období pandemie COVID-19 (3/2020-2022) bylo odebráno celkem 144 štěpů, 58 bylo kryokonzervovaných (40%), 28 (19%) pro pacienty z českých TC a 20 (14%) pro zahraničí. V postpandemickém období (rok 2023) bylo odebráno 78 štěpů, 22 bylo kryokonzervovaných (28%), 8 (10%) pro pacienty z českých TC a 14 (18%) pro nemocné ze zahraničí. Za celé období 2018-2023 nebyly příjemcům podány 3 štěpy (0,8%), všechny pocházely z období pandemie COVID-19 (1 z roku 2020 a 2 z roku 2022) a byly odebrány pro pacienty ze zahraničních TC. Důvodem nepodání štěpů bylo ve 2 případech úmrtí pacienta a v 1 případě odmítnutí transplantace nemocným. Naše analýza prokazuje pokles podílu kryokonzervovaných štěpů v postpandemickém období pro pacienty z českých TC, zatímco podíl kryokonzervací pro nemocné ze zahraničních TC má nadále mírně vzestupný trend. I přes zjištěné nízké procento nevyužitých štěpů je nutné vnímat negativní etický dopad zničení štěpu z pohledu nepříbuzných dárců krvetvorných buněk.

Biografie autora

Kateřina Steinerová, Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň a Český Národní Registr Dárců Dřeně

Podíl autorů na rukopisu:

K.Steinerová – příprava studie, organizace sběru dat, napsání rukopisu

P.Jindra - návrh studie, připomínkování rukopisu, konečná kontrola rukopisu

L.Houdová - organizace sběru dat, statistické zpracování

Poděkování:

Všem pracovníkům dárcovských a náběrových center, všem spolupracovníkům registru, všem spolupracovníkům ze  Západočeské univerzity a všem dárcům.

Adresa:

MUDr. Kateřina Steinerová

Hematologicko-onkologické oodělení FN Plzeň

alej Svobody 80

304 60 Plzeň

&

Český Národní Registr Dárců Dřeně

Na Roudné 123/212

301 00 Plzeň

e-mail: steinerovak@fnplzen.cz

 

Stahování

Publikováno

2024-09-16