Krátkodobé účinky rázové vlny v léčbě tendinopatie Achillovy šlachy: ultrasonografické a klinické hodnocení

Autoři

Klíčová slova:

Achillova šlacha, tendinopatie, rázová vlna, sonografie, diagnostický ultrazvuk

Abstrakt

Tendinopatie Achillovy šlachy (AŠ) je běžně používaný termín pro popis klinických projevů bolesti a dysfunkce AŠ spojené se zátěží. Jednou z doporučovaných a často používaných metod v léčbě těchto poruch je terapie fokusovanou rázovou vlnou (ESWT).

Cílem této studie bylo hodnotit změny ve struktuře patologicky změněné Achillovy šlachy s využitím ultrasonografie (USG) a v klinických projevech po léčbě nízkoenergetickou ESWT v krátkodobém horizontu sledování.

Do studie bylo zapojeno celkem 18 pacientů s tendinopatií AŠ, náhodně rozdělených do dvou skupin v poměru 1:1. Pacienti ve skupině A byli léčeni ESWT. Ve skupině B byl použita tzv. placebo-ESWT. Jednalo se celkem o pět aplikací s týdenním rozestupem. Hodnoceny byly následující parametry – plocha průřezu šlachy (CSA), průměr šlachy (TD), maximální bolest (NRS) a VISA-A dotazník.

V osmém týdnu od první aplikace ESWT došlo pouze ke statisticky významnému zlepšení parametru NRS (P <,05) v meziskupinovém porovnání mezi intervenční skupinou A a kontrolní skupinou B. Kromě toho se ve skupině A statisticky významně snížil parametr NRS průměrně o 4 body (P <,001), TD o 0,3 mm (P <,05) a zvýšilo se skóre VISA-A o 20,6 bodů (P <,001). Ve skupině B nebyl shledán statisticky významný rozdíl (P >,05) v žádném měřeném parametru. Parametr CSA se významně nezměnil ani v jedné skupině.

Z dosažených výsledků lze konstatovat, že ESWT má v krátkodobém horizontu významný vliv na snížení bolesti ve srovnání s placebem. Kromě toho bylo ve skupině ESWT a nikoli v kontrolní skupině pozorováno významné zlepšení celkového subjektivního vnímání poruchy pacienty. ESWT však neměla výrazný vliv na plochu průřezu šlachy a jen minimální vliv na průměr šlachy. Nicméně vzhledem ke krátkodobému sledování nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, zda ESWT dlouhodobě ovlivňuje morfologii šlachy. Současně tyto výsledky podporují výběr parametrů pro léčbu rázovou vlnou dle guidelines publikovaných Mezinárodní společností pro léčbu rázovou vlnou (ISMST). Je třeba zmínit, že nižší počet zařazených pacientů mohl ovlivnit statistickou významnost.

Stahování

Publikováno

2024-06-12