„Do vody nebo na souši? Hodnocení porodnických a neonatologických výsledků porodů do vody.“

Autoři

  • Lenka Kubeczková Gynekologicko-porodnické oddělení NsP Havířov

Klíčová slova:

porod do vody, hydroanalgezie, konvenční porod, porodnické a neonatologické výsledky

Abstrakt

SOUHRN

Cíl studie: Zhodnotit porodnické a neonatologické výsledky porodu do vody ve srovnání s konvenčním porodem.

Typ studie: Retrospektivní kohortová studie

Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice s poliklinikou Havířov

Soubor a metodika: Retrospektivní analýza kohorty porodů, které v daném období proběhly v porodnici NsP Havířov. Ke skupině žen, které porodily do vody, byla vybrána kontrolní skupina, která porodila klasickým způsobem. Byla porovnávána statistická srovnatelnost souborů, perinatologické i neonatologické výstupy.

Výsledky: Od 1.1.2020 do 28.2. 2021 porodilo v havířovské porodnici 1083 žen, z toho 122 porodů (11,3 %) bylo vedeno do vody. Do námi sledovaného souboru bylo zařazeno pouze 101 žen (21 žen bylo vyloučeno z důvodu přítomnosti rizikového porodnického faktoru). Do kontrolního souboru bylo vybráno 60 žen. U obou souborů nebyl prokázán statisticky významný rozdíl ve věku, vzdělání, BMI, paritě, gestačním týdnu v době porodu, zastoupení kuřaček, rodiček s předčasným odtokem plodové vody, rodiček s jedním císařským řezem v anamnéze, otěhotnění cestou IVF, výskytu GBS pozitivity a hmotnosti plodu.

Porod do vody neovlivňuje skóre dle Apgarové, adaptaci novorozence, snížené pH pupečníkové krve, infekční komplikace, nutnost intenzivní péče a úmrtí novorozence.
U porodu do vody byl zaznamenán pouze vyšší výskyt hlenové konjunktivitidy, která spontánně vymizela po běžných očních kapkách bez obsahu antibiotik. Nebyl sledován vliv na délku první a druhé doby porodní, celkové užití uterotonik, krevní ztrátu hodnocenou porodníkem a hypotonii děložní. U porodu do vody byla sledována delší doba trvání třetí doby porodní, menší nutnost augmentace porodu, výrazně nižší spotřeba analgetik, menší výskyt větších porodních poranění, kratší délka hospitalizace a častěji uskutečněný bonding.

 

Závěr: V naší práci bylo potvrzeno, že porod do vody nepřináší žádné zvýšené riziko pro matku a novorozence. I přes počáteční obavy nás výstupy studie a současná spokojenost rodiček přesvědčily, že se nejedná pouze o módní trend, ale nejspíše o novou nedílnou součást našeho porodnictví.

KLÍČOVÁ SLOVA

porod do vody – hydroanalgezie – konvenční porod – porodnické a neonatologické výsledky

 

Publikováno

2022-02-19

Číslo

Sekce

Porodnictví

Kategorie