Cushingův syndrom vyvolaný adrenálním adenomem v těhotenství

Autoři

  • Zuzana Koudelková Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace

Klíčová slova:

adenom, Cushingův syndrom, těhotenství, hypertenze

Abstrakt

Cíl studie: Popis vzácného případu Cushingova syndromu vyvolaného adrenálním adenomem v těhotenství s úspěšnou terapeutickou strategií.

Typ studie: Kazuistika.

Název pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace, Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno, Interní gastroenterologická klinika LF MU a FN Brno.

Vlastní pozorování: Prezentujeme výjimečný případ Cushingova syndromu u třicetileté tercipary s rozvíjejícími se příznaky od 18. týdne gravidity. Pomocí laboratorních testů byl zjištěn primární Cushingův syndrom s nadprodukcí kortizolu a nízkým adrenokortikotropním hormonem a nativní magnetickou rezonancí potvrzen tumor pravé nadledviny. Ve 28. gestačním týdnu byla provedena laparotomická pravostranná adrenalektomie a histologicky potvrzený adrenální adenom. S nasazenou glukokortikoidní substitucí gravidita pokračovala do 38. týdne, kdy byl vaginálně porozen zdravý chlapec.

Závěr: Cushingův syndrom se v těhotenství vyskytuje zřídka, často není rozpoznán nebo je diagnostikován postpartálně. Diagnostiku v průběhu gravidity komplikuje fyziologická nadprodukce kortizolu s aktivací hypotalamo-hypofyzární osy a snadná záměna symptomů za potíže vyvolané graviditou. Hlavním laboratorním parametrem je několikanásobně zvýšený volný kortizol v moči a vymizení cirkadiánního rytmu sérového kortizolu. Při včasné diagnostice a chirurgické terapii jsme schopni významně snížit míru výskytu mateřských a fetálních komplikací.

Klíčová slova: adenom, Cushingův syndrom, těhotenství, hypertenze

Publikováno

2022-02-19

Číslo

Sekce

Porodnictví

Kategorie