Porovnání kvality života žen podstupujících farmakologické a chirurgické ukončení gravidity na vlastní žádost

Autoři

  • Anna Bačíková Fakultní nemocnice Bulovka

Abstrakt

SOUHRN

Cíl studie: Cílem naší studie bylo porovnat vztah mezi vyjadřovanou úrovní kvality života, úrovní deprese a vybranými charakteristikami žen podstupujících umělé ukončení těhotenství (UUT) farmakologickou (faUUT) nebo instrumentální (iUUT) metodou na vlastní žádost do 49. dne amenorey a zvoleným způsobem UUT.

Typ studie: Prospektivní analytická studie.

Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka, Praha.

Metodika: V období od 1. 1. 2019 do 31. 8. 2020 jsme prospektivně analyzovali data získaná vyhodnocením dotazníků 106 žen s volbou farmakologického a 105 žen s volbou instrumentálního ukončení těhotenství. Dotazníky byly zaměřené na kvalitu jejich života a další charakteristiky.

Výsledky: Ženy podstupující faUUT mají statisticky významně vyšší kvalitu života (p = 0,001), jsou fyzicky (p = 0,003) a psychicky (p = 0,027) zdravější, mají vyšší socioekonomický status a jsou spokojenější s prostředím, ve kterém žijí (p = 0,022).

Závěr: Ženy s rozdílně zvolenou technikou umělého ukončení těhotenství na vlastní žádost se statisticky významně liší v udávané kvalitě života jako celku. Tento rozdíl je statisticky významný u podoblastí definujících kvalitu života: pocit fyzického zdraví a psychické pohody, spokojenost s okolním prostředím a subjektivní vnímání kvality života. Data nepotvrdila statisticky významné rozdíly mezi skupinami ve vyjadřované úrovni deprese a ve způsobu partnerského soužití.

 

KLÍČOVÁ SLOVA

kvalita života, deprese, umělé ukončení těhotenství na vlastní žádost, farmakologické ukončení těhotenství, instrumentální ukončení těhotenství

Publikováno

2022-02-19

Číslo

Sekce

Gynekologie a porodnictví

Kategorie