Adenomyóza - možný vliv na funkci a receptivitu endometria

Autoři

Klíčová slova:

adenomyóza, poruchy plodnosti, receptivita endometria, proteom, pánevní bolest

Abstrakt

Cíl studie:

V současné době rychle přibývá nových studií o adenomyóze, která může výrazně zhoršovat kvalitu života ženy. Názory na patogenezi, diagnostiku a možnosti účinné léčby nejsou jednotné. Cílem práce je prezentovat současné poznatky o adenomyóze a jejím vlivu na funkci a receptivitu endometria.

Typ studie: Přehledová práce  

Název a sídlo pracoviště:  Gynekologicko - porodnická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a FN Brno, Porodnicko-gynekologická Klinika, FN a LF UP Olomouc

Metodika: Rešerše relevantní literatury v databázích WoS, Scopus, PubMed/Medline.

Text:  Nové poznatky o patogenezi adenomyózy přináší především molekulárně genetické studie angiogeneze a tranzice epiteliálních a stromálních buněk endometria. Základní klinickou vyšetřovací metodou je transvaginální ultrazvuk, ve specifických případech magnetická resonance nebo hysteroskopie.  Klasifikace adenomyózy by měla důsledně využít pravidla klasifikace # Enzian. Léčba adenomyózy by měla respektovat její klinické projevy a reprodukční plán pacientky, optimálně v centrech pro léčbu endometriózy.

Závěr: Selhání implantace a nepravidelné děložní krvácení může být způsobeno vlivem adenomyózy na vaskularizaci endometria a EMT/MET. Nové poznatky v této oblasti, např. analýza proteomu endometriálního sekretu, by mohly přinést nové možnosti efektivní terapie a objektivní hodnocení jejího efektu. 

Publikováno

2022-01-21

Číslo

Sekce

Gynekologie a porodnictví

Kategorie