Kongenitální syfilis jako příčina úmrtí novorozence ve 31. týdnu gravidity, význam testování na syfilis v průběhu gravidity.

Autoři

  • Lukáš Čapek Oblastní nemocnice Kolín a.s.

Klíčová slova:

kongenitální syfilis, adnátní pneumonie, screening syfilis v těhotenství, antibiotická terapie syfilidy, multiorgánové selhání plodu, intrauterinní úmrtí

Abstrakt

Vrozená (kongenitální, adnátní) syfilis je i v této době stále jednou z významných příčin perinatální mortality, a to i přes snadné screeningové vyšetření a levnou léčbu. Při infekci matky dochází až u 21% případů k intrauterinnímu úmrtí plodu, o 9% pak zvyšuje riziko úmrtí v ranném postnatálním období [8]. V posledních letech lze nárůst pozorovat v mnoha státech EU. Diskutovanou příčinou je zvýšená migrace obyvatelstva z východu. Příkladem značného růstu počtu infikovaných je například Brazílie, kde se nedaří incidenci snižovat ani cestou masivních osvětových kampaní. Naopak, i přes snahu o efektivní mediální intervenci dochází k záchytu výrazně vyššího množství syfilis pozitivních pacientů ve srovnání s předchozím obdobím.(1) Popsaná kazuistika dokládá důležitost pravidelného doplňování anamnestických údajů v průběhu gravidity (tedy i o rizikovém, nechráněném styku), ve vybraných případech pak stojí za zvážení testování těhotných na syfilis i dříve, než je doporučeno ve III. trimestru (7.-8. měsíc gravidity) (6).

Publikováno

2022-01-21

Číslo

Sekce

Porodnictví

Kategorie