Guillain-Barré syndrom v graviditě

Autoři

  • Andrea Hledíková GPK FN Brno

Klíčová slova:

Guillain-Barré syndrom, respirační selhání v graviditě, mateřská morbidita, neurologická symptomatologie, intravenózní imunoglobuliny, neurologické následky.

Abstrakt

 Cíl: Prezentace případu 23. leté gravidní ženy s diagnostikovaným Guillain-Barré syndromem 
 ve 31. týdnu těhotenství.

Typ studie: Kazuistika

Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno

Vlastní pozorování: Uvádíme případ gravidní pacientky hospitalizované ve 31. týdnu těhotenství ve FN Brno pro vyjádřený bulbární syndrom, slabost šíjového svalstva a horních končetin s anamnézou průjmového onemocnění. V průběhu hospitalizace došlo k rychlé progresi symptomů a respiračního selhání s nutností orotracheální intubace. Byla stanovena diagnóza Guillain-Barré syndrom a zahájena terapie intravenózními imunoglobuliny. Po dokončení maturace plodu ve 32. týdnu těhotenství bylo přistoupeno k ukončení gravidity císařským řezem z mateřské indikace.

Závěr: Guillain-Barré syndrom je neurologické onemocnění, které se může vzácně vyskytnout i během těhotenství a šestinedělí. Představuje závažnou komplikaci gravidity s nejistou prognózou a rizikem pro matku i plod. Je-li GBS včas diagnostikován a správně léčen, pak je prognóza i přes komplikovaný průběh příznivá.

Klíčová slova: Guillain-Barré syndrom, respirační selhání v graviditě, mateřská morbidita, neurologická symptomatologie, intravenózní imunoglobuliny, neurologické následky.

 

Publikováno

2022-01-21

Číslo

Sekce

Porodnictví

Kategorie