Occurrence of acute retrobulbar hemorrhage during birth

Autoři

  • Karel Hurt gynpor klinika nemocnice Bulovka 1 LFUK
  • Aneta Krajcová
  • Michal Zikán

Klíčová slova:

retrobulbární krvácení, diplopie, orbital compartment syndrome, laterální cynthotomie, cantholysa, nitrooční tlak

Abstrakt

Souhrn
Cil: Prezentace akutního retrobulbárního subperiostálního krvácení (následně hematom) v průběhu porodu. Popisujeme jeho výskyt, možné hrozby s ním spojené a metody léčby.
Úvod: Akutní retrobulbární krvácení  je vždy závažný stav. I když není spojen s jiným očním traumatem, může způsobit trvalou slepotu. Důvodem je konstrikce  oka, snížení krevního zásobení a tím narušení přísunu kyslíku do citlivých tkání sítnice. Po krátké době se funkce těchto tkání začne zhoršovat a ztrácejí svou přirozenou funkci. Primárním diagnostickým postupem je měření nitroočního tlaku/intraocular pressure (IOP). I když ideální diagnostické nástroje nejsou vždy dostupné, doporučuje se při jeho zvýšení provést laterální kantotomii (eventuálně s inferiorní kantolýzou), LCC, ke zmírnění IOP v akutních situacích. Normální nitrooční tlak je 8-21 mmHg.

Vlastní pozorování: Ve druhé době porodní se u naší 29leté rodičky náhle objevilo retrobulbární krvácení s následnou exoftalmií a diplopií. Plod byl porozen krátce po této události. Následující průběh porodu byl normální, včetně sutury hráze a konečně následně i celé šestinedělí. Naše pacientka měla štěstí, protože její zraková ostrost a IOP byly fysiologické.  Mohla být proto zvolena observační léčebná strategie. Po 5 týdnech jsme zaznamenali úspěšnou resorbci hematomu, vymizení exoftalmie a diplopie bez dalších následků.
Závěr: Presentovali jsme  retrobulbární subperiostální krvácení u naší pacientky v průběhu porodu. Vyzvedli jsme možné hrozby, které mohou vést až k trvalé slepotě a doporučené postupy léčby. I když tato situace, její výskyt je extrémně vzácná, znalost doporučených postupů může rozšířit profesionální armamentarium, zvláště v situacích, kdy není včas k dispozici oční chirurg.

Stahování

Publikováno

2024-02-22

Číslo

Sekce

Gynekologie a porodnictví

Kategorie