Vybrané patologické stavy ovlivňující receptivitu endometria

Autoři

Klíčová slova:

receptivita endometria, IVF, implantace, endometrióza, SARS – CoV 19, adenomyóza, proteom, sekretom, syndrom polycystických vaječníků

Abstrakt

Cíl práce: Shrnutí nových poznatků v oblasti implantace embrya v závislosti na kvalitě endometria.

Typ studie: Literární přehled.

Metodika: Rešerše literatury publikované do srpna 2022 v databázích WoS, Scopus, PubMed/Medline se zaměřením na „endometrial receptivity”, „polycystic ovary syndrome”, „endometriosis”, „SARS – CoV 19”.

Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko – porodnická klinika FN Brno a LF MU

Výsledky: Receptivní stav endometria je výsledkem fyziologické remodelace, činnosti imunity modulované mikrobiomem. Tuto rovnováhu narušují myomy, polypy, saktosalpingy, adenomyóza, endometrióza, syndrom polycystických vaječníků, infekce. Diskutuje se dopad infekce SARS – CoV 19. Pro úspěšnou implantaci je klíčové časování embryotransferu. Konvenčně se pro tyto účely využívá ultrazvuk. Ve specifických případech hysteroskopie a biopsie endometria. Vzorek se hodnotí histologicky, imunohistochemicky, vyšetřuje se mikrobiom a nebo transkriptom. Jako podpora implantace jsou využívané gestageny, u syndromu polycystických ovárií metformin. U opakovaného selhání implantace intrauterinní infuze mononukleárů, plazmy bohaté na deštičky, subkutánní aplikace růstového faktoru G-CSF, intravenózní podání atosibanu, intrauterinní aplikace hCG.

Závěr: Nejnovější výzkumy na poli transkriptomiky, proteomiky a reprodukční imunologie hlouběji odkrývají implantaci a otvírají novou etapu asistované reprodukce.

 

Publikováno

2023-01-02

Číslo

Sekce

Gynekologie a porodnictví

Kategorie