SOUČASNÉ ZNALOSTI O FERTILITU ŠETŘÍCÍ LÉČBĚ PACIENTEK S KARCINOMEM DĚLOŽNÍHO HRDLA

Autoři

  • Lenka Fricová
  • Jiří Sláma

Klíčová slova:

cervical cancer, fertility-sparing treatment, trachelectomy, conization

Abstrakt

ÚVOD

Karcinom děložního hrdla přímo ovlivňuje reprodukční funkce žen ve fertilním věku. Až třetina onemocnění je diagnostikována u žen mladších 45 let, které stále mohou mít otevřené reprodukční plány. V posledních letech se proto zvyšuje zájem o provádění fertilitu šetřící léčby (FST), jejímž cílem je zachování fertility při dosažení stejné onkologické bezpečnosti jako u radikální chirurgické léčby.

CÍL STUDIE

Shrnout současné poznatky o FST u žen s časnými stadii karcinomu děložního hrdla.

TYP STUDIE

Přehledový článek.

METODIKA

Přehled publikované literatury na dané téma s využitím lékařských databází.

VÝSLEDKY

FST je vyhrazena pro pacientky s HPV asociovaným karcinomem děložního hrdla do stadia IB s negativními uzlinami. K dispozici jsou konzervativní výkony (konizace a prostá vaginální trachelektomie) a radikální trachelektomie. Konzervativní postupy u nádorů < 2 cm mají srovnatelné onkologické výsledky jako radikální léčba s výrazně nižší mírou perinatologických komplikací. V průměru 55 % pacientek po léčbě otěhotní a z nich v průměru 70 % porodí živého novorozence. Přibližně 38 % porodů je předčasných, nejčastěji po radikální trachelektomii. Nejčastější pooperační komplikací s přímým dopadem na plodnost je cervikální stenóza.

ZÁVĚR

U vybrané skupiny pacientek s nádory do 2 cm je FST bezpečný postup s dobrými perinatologickými výsledky. Zůstává však nejasné, zda je bezpečné nabízet tuto léčbu pacientkám s většími nádory. Použití neoadjuvantní chemoterapie následované konzervativní operací je slibný přístup, který však vyžaduje další ověření v klinických studiích.   

 

Publikováno

2022-10-24

Číslo

Sekce

Gynekologie a porodnictví

Kategorie