Epidemiologie a význam chirurgických okrajů v léčbě HPV asociovaných vulvárních prekanceróz (H-SIL), analýza vlastního souboru.

Autoři

  • Tomáš Pichlík Gynekologicko-porodnická klinikace 3LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Klíčová slova:

Vulvární itraepiteliální neoplásie (VIN), H-SIL, chirurgické okraje, epidemiologie

Abstrakt

Cíl studie: Epidemiologie a zhodnocení významu chirurgických okrajů v léčbě H-SIL vulvy – analýza vlastního soboru.

Soubor a metodika: Do studie byly prospektivně zařazovány ženy s nálezem histologicky potvrzené HPV asociované prekancerózy vulvy od 10/2016 do 1/2022. Celkem bylo zařazeno 65 žen. Po chirurgickém ošetření byly ženy podle chirurgického okraje rozděleny do skupin a sledovány v pravidelných intervalech.

Výsledky: 17 žen (26%) s diagnostikovanou HPV asociovanou prekancerózou vulvy bylo ve věku do 49 let, 48 žen (74%) bylo ve věku nad 49 let. Recidivy HPV asociovaných prekancerózy byly v excizích s dosahem H-SIL do okraje, okrajem do 1mm včetně a okrajem 1-3mm diagnostikovány v 12,3, 1,5 a 3,1% případech respektive. Riziko recidivy při dosahu léze do okraje je ve srovnání se zdravým okrajem 1 - 3mm statisticky významné.

Závěr: Při zachování minimálního zdravého okraje (1 - 3mm) je riziko recidivy HPV asociovaných prekanceróz vulvy akceptovatelné při současném příznivém kosmetického efektu a minimalizaci narušení psychosexuální funkcí žen. Nutností jsou dlouhodobé pravidelné kontroly.

Publikováno

2022-10-24

Číslo

Sekce

Gynekologie a porodnictví

Kategorie